فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 49 (بهار 1403)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 49 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/26
  • تعداد عناوین: 22
|
  • امیر سرآبادانی، علی باغانی*، محسن حمیدیان، قدرت الله امام وردی، نوروز نورالله زاده صفحات 1-26

    هدف این مطالعه برآورد معیار جدیدی از نااطمینانی کل بورس اوراق بهادار تهران و بررسی نقش متغیرهای کلان اقتصادی روی این نااطمینانی می باشد. در این مطالعه، ابتدا از طریق فیلترینگ ریسک، با رویکرد استفاده از مدل عاملی پویای تعمیم یافته (GDFM)، جزء ویژه 25 سری زمانی از شاخص های اصلی بورس تهران در بازه 10 ساله را شناسایی نمودیم. در ادامه نوسانات شرطی جزء ویژه باقیمانده سریهای زمانی تحت مطالعه را از طریق مدل تلاطم تصادفی (SV) برآورد کرده و با استفاده از میانگین گیری نوسانات شرطی شبیه سازی شده توسط رویکرد زنجیره مارکوف-مونت کارلو (MCMC) به یک نااطمینانی کل برای بورس اوراق بهادار تهران رسیدیم. نتایج استفاده از الگوی ARDL نشان داد نااطمینانی بورس تهران به متغیرهای مستقل پژوهش شامل نرخ تورم، نرخ سود واقعی بانک ها، نرخ ارز آزاد، حجم نقدینگی، درآمد مالیاتی و قیمت نفت واکنش نشان می دهد، اما بین نرخ بیکاری و نااطمینانی بورس رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدل عاملی پویای تعمیم یافته(GDFM)، نااطمینانی، زنجیره مارکوف-مونت کارلو(MCMC)، فیلترینگ ریسک، الگوی خودبازگشت با وقفه های توزیعی(ARDL)
  • حسن چناری بوکت، بهمن بنی مهد*، حمید احمدزاده صفحات 27-50
    یافته های حاصل از تحقیقات تجربی بر این است زمانی که شرکتی گزارش سودش را زودتر از تاریخ مورد انتظار منتشر کند قیمت سهام روی هم رفته افزایش می یابد، در حالی که اگر این گزارش دیر منتشر شود قیمت سهام کاهش می یابد. تحلیل ارایه شده در اینجا روی دو توضیح جایگزین برای این یافته ها متمرکز است که هر یک براساس این فرض می باشند که بعضی از شرکت های دارای سود نامطلوب سود گزارش شده شان را از طریق مدیریت سود افزایش می دهند. در یک مورد، مدیریت سود تاخیر گزارش گری را ایجاب می کند، در حالی که در مورد دیگر تاخیر ناشی از این است که مدیر تمایل دارد نخست سود شرکت های دیگر را مشاهده کند. سازگار با یافته های تجربی، هر دو مورد به واکنش های بازار منجر می شوند.
    کلیدواژگان: اعلان سود، مدیریت سود، واکنش بازار
  • علی سوری، سعید فلاح پور، علی فروش باستانی، احسان احمدی* صفحات 51-76
    ما در این پژوهش به دنبال افزایش قدرت برآورد ارزش در معرض ریسک سبد دارایی با استفاده از رویکرد نظریه مقدار حدی-کاپیولاهای زوجی می باشیم. در ادبیات مالی تحقیقات تجربی فراوانی بر روی ویژگی های بازدهی دارایی های مالی صورت گرفته و محققان به حقایقی در این خصوص دست یافته اند. در این زمینه می توان به کشیدگی، چولگی منفی، خودهمبستگی ضعیف، خوشه بندی نوسانات و ناهمسانی واریانس اشاره کرد. هر برآوردی از ریسک بدون در نظر گرفتن این ویژگی ها و یا استفاده از مفروضات غیر واقعی در خصوص بازدهی دارایی های مالی، احتمال شکست خوردن در مدریت ریسک را افزایش می دهد. بدین منظور ابتدا توزیع های جانبی بازدهی ها با استفاده از نظریه مقدار حدی به دست آمده اند. با توجه به ویژگی های مشخص شده بازدهی دارایی های مالی و همچنین به منظور فیلتر اولیه برای استفاده از نظریه مقدار حدی، از مدل های ناهمسانی واریانس برای توزیع های جانبی دارایی های استفاده شده است. سپس ساختار وابستگی بین سهام مختلف با استفاده از مدل های کاپیولای زوجی برآورد گردیده است. در ادامه با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو ارزش در معرض ریسک سبد دارایی برآورد شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل با توزیع حاشیه ای GARCH و ساختار کاپیولای زوجی R-Vine توانسته است در سطح اطمینان 95% بهترین عملکرد را در بین مدل های رقیب کسب کند.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، کاپیولای زوجی، نظریه مقدار حدی، ناهمسانی واریانس، شبیه سازی مونت کارلو
  • شهرام بندپی، نیلوفر ایمان خان*، محمدباقر گرجی، امیر اخوان فر صفحات 77-100

    ارتباطات بازاریابی یکپارچه به معنی طراحی ،تدوین و اجرای برنامه های مختلف در خصوص استفاده از ترکیبی از روش ها و ابزارهای ارتباطات بازاریابی بصورت منسجم برای تحت تاثیر دان مخاطب و جلب وی بسوی سازمان است و باعث توانمندی شرکت می گردد.پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری و اعتبار یابی مدل ارتباطات یکپارچه بازاریابی در بورس تهران با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق سهامداران بورس تهران باا استفاده ازجدول مورگان تعداد 386 نفر به روش نمونه گیری در دسترس اتتخاب شدند و اطلاعات لازم از ابزار پرسشنانه گردآوری گردید. جهت ارزیابی برازش مدل پیشنهادی از روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. نتایج جزیی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با استفاده از نرم افزار تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نشان داد که همه متغیرهای مشاهده پذیر دارای بار عاملی بالاتر از 70/0 روی متغیر مکنون متناظر خود بوده اند و معنی دار هستند همچنین مقدار شاخص متوسط واریانس استخراج شده تمامی متعیرها بالای 5/0 گزارش شده که نشانگر روایی همگرا متغیرهای مدل بود و میزان ضریب افزونگی در همه متغیرها مثبت وتقریبا نزدیک به 35/0 بود و این نشان دهنده کیفیت مناسب مدل اندازه گیری است و میتوان نتیجه گرفت که مدل موردنظرتوانایی پیش بینی را دارد. این بدان معنا است که روش ها و ابزارهای ارتباط بازاریابی بر یکپارچه سازی ارتباطات بازاریابی تاثیر مثبت و معناداری دارند و یکپارچه سازی ارتباطات بازاریابی بر اثربخشی ارتباطات بازاریابی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: برازش مدل، اعتبار یابی مدل ارتباطات یکپارچه بازاریابی، روش ها و ابزارهای ارتباطات بازاریابی، بورس تهران
  • ناصر حقی سیف الدین، رسول عبدی*، نادر رضایی، یعقوب اقدم مزرعه صفحات 101-122
    هدف پژوهش حاضر مدل سازی ریسک همبستگی نکول در شبکه مالی بر مبنای مدل تقلیل یافته می باشد. در این پژوهش، روی گسترش نکول در شبکه مالی تمرکز کرده و تاثیر ناهمگنی نظام مالی بر ثبات سیستم مالی را بررسی می کنیم و در نهایت با اجرای سیاست های مداخله ای پیشنهادهایی را برای تقلیل مخاطرات و بازسازی مجدد شبکه ارایه می نماییم. این پژوهش در زمره پژوهش های کاربردی قرار می گیرد، نمونه آماری بررسی شده اطلاعات، 407 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی سال های 1398-1393 می باشد. به منظور آزمون وجود رابطه بین متغیرها و معنادار بودن مدل، از تحلیل رگرسیون و برای مدلسازی از نرم افزار متلب استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد شرکت هایی که بیشترین ارتباط با اعضای شبکه را دارند در بی ثباتی شبکه بیشترین تاثیر را خواهند داشت. نتایج نشان داد افزایش در پراکندگی وابستگی های متقابل مطالبات و تعهدات، تا عمق 5 ارتباط در شرکت ها، تاثیر منفی روی ثبات سیستم مالی دارد و واریانس زیاد موقعیت ها و درجه ی میزان همه گیری مالی را از طریق افزایش هر دوی گستره همه گیری (سرایت) و احتمال همه گیری (نکول) تشدید می کند. همچنین نتایج نشان داد هر چه منابع درآمدی شرکت ها متنوع تر باشد ناهمگنی نظام مالی افزایش یافته و این امر منجر به کاهش ثبات مالی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ریسک همبستگی نکول، شبکه مالی، مدل تقلیل یافته، سیاستهای مداخله ای
  • سید یحیی اسدالهی، علی اصغر طاهرآبادی*، فرهاد شاه ویسی، فرشید خیراللهی صفحات 123-152
    صنعت بانکداری به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد، نقش بسیار موثری در ارتباط با جذب و هدایت وجوه سپرده گذاران، ارایه خدمات به مردم و مشارکت در توسعه اقتصادی و اجتماعی دارد و در این مسیر، با ریسک های متعددی روبرو است که مدیریت و کنترل و تعیین عوامل موثر بر آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی دینامیکی جهت مدیریت ریسک بانکی است. بدین منظور برای یافتن ساختار مولد ریسک و ارایه راهکار اثربخش برای مدیریت آن، از روش پویاییشناسی سیستم ها استفاده شده که در آن با ارایه یک مدل ریاضی، امکان شبیهسازی نتایج اجرای سناریوهای مختلف امکانپذیر است. در این راستا نتایج اجرای چهار سناریوی تصمیم بر روی مدل شبیهسازی شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد کاهش سپرده قانونی و تسهیلات معوق و افزایش جذب سپرده، در مدیریت ریسک های نقدینگی و اعتباری بانک ها موثر است.
    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، مدیریت ریسک بانکی، پویاییشناسی سیستم، شبیه سازی
  • نجف کرمی، رسول عبدی*، نادر رضایی، عسگر پاک مرام صفحات 153-170
    تیوری نمایندگی عمدتا به تضاد منافع موجود بین مدیریت و مالکیت اشاره داردکه ممکن است با وجود مشوق در قرارداد،مدیران رفتار متفاوتی در سرمایه گذاری داشته باشند.براین اساس،درمقاله حاضر ضمن بررسی مفاهیم مالی رفتاری،تیوری پرتفوی رفتاری تبیین شده و سپس به ارزیابی تاثیر انگیزش نمایندگی مدیران برانتخاب پرتفوی سرمایه گذاری در چارچوب تیوری چشم انداز پرداخته شده است.در پژوهش حاضرداده های ده ساله بازدهی شاخص قیمت وباردهی نقدی بورس اوراق بهادار از ابتدای سال 1389 تا پایان سال 1398 مورد استفاده قرارگرفته وضمن تفکیک داده های آزمون به دوبخش داده های آزمون وارزیابی براساس بازدهی های سه ماهه هفت سال اول،پرتفوی رفتاری پیشنهادی مبتنی بر انگیزش و تیوری چشم انداز تشکیل ومحاسبه بازدهی و ریسک برای 81پرتفوی پیشنهادی برای دوره سه ساله آتی مورد بررسی قرار گرفته است آزمون آماری فرضیه های تحقیق در سطح خطای 5درصد حاکی از آنست هرچند بازدهی پرتفوی حاصله در دومدل کلاسیک ورفتاری تفاوت معناداری نداشته لیکن ریسک پرتفوی مالی رفتاری کمتر از ریسک پرتفوی کلاسیک بوده است.
    کلیدواژگان: انتخاب پرتفوی، تئوری چشم انداز، انگیزش نمایندگی
  • محمدرضا رنجبر فلاح*، حمیدرضا فتاحی صفحات 171-188
    امروزه کسب‎وکارهای نوپا در رشد اقتصادی کشورهای توسعه‎یافته نقش مهمی ایفا می‎کنند و در این میان این نوع کسب وکار می توانند نقشی تعیین کننده در تحقق اقتصاد مقاومتی و برقراری شیوه ای مناسب در دفاع اقتصادی ایفا نمایند. بر همین اساس، در پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که سرمایه گذاری در کسب وکارهای نوپا چگونه به تحقق اقتصاد مقاومتی و دفاع اقتصادی کمک می کنند؟ پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی است و از روش تحقیق کیفی به شیوه نظریه داده‎بنیاد ساختارمند بهره می‎برد. به این منظور، به اتکای تحلیل مصاحبه های عمیق انجام شده با 11 نفر مدیران و خبرگان کسب وکارهای نوپا، فرایند پدیده در دست مطالعه کشف شد. تجزیه وتحلیل داده‎ها بر اساس روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت پذیرفت. الگوی به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد مقوله اصلی که فصل مشترک کسب وکارهای نوپا و اقتصاد مقاومتی است، گرایش به اقتصاد دانش بنیان است. در این میان عوامل علی موثر در این فرایند شامل مولفه های ذهنیت صاحب کسب وکار، نگاه به داخل،الگوی ارزش گرا، ریسک پذیری و کار تیمی؛ عوامل محیطی شامل دولت، رسانه، دانشگاه و محیط اجتماعی؛ عوامل واسطه ای یا زمینه ای شامل شبکه سازی، فرهنگ، نهاد های حاکمیتی، سرمایه انسانی، نظام آموزشی و سرمایه اجتماعی؛ راهبردها و اقدامات شامل تامین مالی، مشاوره مدیریتی، شتاب دهنده ها، قصد کارآفرینانه و بهره وری است که منجر به خلق ارزش اقتصادی و دفاعی و همچنین افزایش تاب آوری اقتصادی می شود.
    کلیدواژگان: کسب وکارهای نوپا، اقتصاد مقاومتی، دفاع اقتصادی، نظریه برخاسته از داده
  • امیدعلی چمنی، مسعود قربان حسینی*، سیروس تدبیری، مریم مجیدی صفحات 189-200

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مدلی کارآمد برای تاب آوری مناطق مناطق آزاد ایران به منظور ارتقا اقتصاد ملی است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری 214 نفر از نخبگان و خبرگان با نظر به علم و تجربه و حیطه فعالیت در زمینه مرتبط بود برای پاسخگویی به سوال پژوهش مبنی بر اینکه مدل مناسب تاب آوری مناطق آزاد چیست، ابتدا با روش دلفی طبق نظر متخصصان مرتبط با موضوع، عوامل توسعه مناطق آزاد و شاخص های آن، شناسایی شد و بر اساس آن، پرسشنامه نهایی تهیه گردید، پنج عامل سیاسی، قانونی، زیرساختی، سیاست های اجرایی و جهت گیری استراتژیک تایید شدند. در مرحله بعد، پرسشنامه در اختیار خبرگان و متخصصان قرار گرفت. تحلیل نتایج به همان روش تحلیل عاملی و نرم افزار لیزرل انجام شد. تحلیل مدل ساختاری نشان داد که عوامل سیاسی، جهت گیری های استراتژیک و سیاست های اجرایی، تاثیر مستقیم و معناداری بر تاب آوری مناطق آزاد ایران دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مناطق آزاد، ارتقا، اقتصاد ملی، ایران
  • حمید خیل نژاد*، فریز طاهری کیا، سید مهدی جلالی، بیتا تبریزیان صفحات 201-216

    برندهای قوی هم برای شرکت ها و هم برای مشتریان منافع متعددی مانند کاهش ریسک خرید، کاهش هزینه های پژوهش و افزایش احتمال تکرار خرید دارند، اما در ایران الگویی کاربردی برای تعیین قیمت این دارایی به ویژه در هنگام تملیک و ادغام ارایه نشده است. هدف این پژوهش طراحی الگوی قیمت گذاری ارزش برند در شرکت های تامین سرمایه ایران به ویژه در راهبردهای بازاریابی ادغام و تملیک می باشد. پژوهش حاضر به روش کیفی و گراندد تیوری انجام شده و داده های به دست آمده از مصاحبه و جلسات پانل طی سال 1397 با همه 21 کارشناس قیمت گذاری شرکت های تامین سرمایه ایران در نرم افزار maxqda تجزیه وتحلیل شده تا به استخراج متغیرهای مدل طراحی قیمت ریالی ارزش برند بیانجامد. سپس، کدهای باز درقالب 5 مقوله اصلی و 2 مقوله فرعی دسته بندی شدند که عبارتنداز: ارتباطات و عوامل محیطی عملکرد، بازاریابی، برند، عملکرد (مالی و غیرمالی)، و گزارش های حسابرسی شده شرکت. یافته های پژوهش یک مدل عملیاتی قیمت گذاری ارزش برند برای اقتصاد نیمه دولتی ایران را طراحی کرده که در مطالعات داخلی نمونه ای نداشته است.

    کلیدواژگان: برند، ارزش برند، ادغام، تملیک، قیمت گذاری
  • علیرضا حسنعلی زاده، علی زارع*، مهدی منتظر صفحات 217-230
    یکی از عناصر کلیدی قراردادها، هزینه های مرتبط است. در این مقاله برای نخستین بار انواع هزینه ها در قراردادهای بیع متقابل و قراردادهای جدید نفتی مطالعه شده است.ارکان مالی قرارداد بیع متقابل، شامل هزینه سرمایه ای، هزینه غیر سرمایه ای، هزینه تامین مالی پروژه، هزینه عملیاتی و دستمزد می شود. مهمترین وجوه تمایز قرارداد جدید نفتی نسبت به قراردادهای بیع متقابل، بلندمدت بودن طول دوره قرارداد و حضور پیمانکار در دوره بهرهبرداری است. ساختار مالی این قراردادها شامل درآمد دولت و نفت هزینه می شود که نفت هزینه شامل هزینه سرمایه ای مستقیم، هزینه غیرمستقیم، هزینه پول و هزینه عملیاتی و دستمزد است. هزینه های سرمایه ای مستقیم در قراردادهای جدید نفتی بر خلاف قراردادهای بیع متقابل از ابتدا دارای سقف مشخصی نیست و هر ساله طبق رفتار مخزن و شرایط بازار (نهاده ها) تعیین می گردد. در قراردادهای جدید نفتی هزینه «پول» برای تامین منابع مالی پروژه پیش بینی شده است. که این ردیف در قراردادهای بیع متقابل تحت عنوان «هزینه بانکی» است. بر خلاف قراردادهای بیع متقابل که به تمام هزینه های مستقیم و غیر مستقیم انجام شده توسط پیمانکار بهره تعلق می گرفت. در قراردادهای جدید نفتی، تنها هزینه های غیرمستقیم و تاخیر در بازپرداخت هزینه ها در موعد مقرر مشمول بهره می باشند
    کلیدواژگان: بیع متقابل، قرارداد جدید نفتی ایران، هزینه سرمایه ای مستقیم و غیرمستقیم، هزینه پول، هزینه دستمزد
  • محمدامین رستگار* صفحات 231-250
    طبق فرضیه محصورسازی مدیریتی انتظار می رود در طول سال های برگزاری انتخابات ملی میزان عدم اطمینانی در مورد سیاست های دولت (مانند امور مالیاتی و قوانین کار) در شرکت هایی با نیروی کار بیشتر به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد که این امر در نهایت موجب تحت تاثیر قرار گرفتن ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار خواهد شد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عدم اطمینان سیاسی بر ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا، 140 شرکت (980 مشاهده سال- شرکت) پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1391 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفته اند. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از داده های تابلویی (پانلی) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان می دهد که در طول سال های برگزاری انتخابات ملی، ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار افزایش یافته است. به عبارتی، بین عدم اطمینان سیاسی و ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار رابطه منفی و معناداری وجود دارد. این نتایج مبین اهمیت و اثربخشی عدم اطمینان سیاسی در سرمایه گذاری نیروی کار است.
    کلیدواژگان: انتخابات ملی، عدم اطمینان سیاسی، ناکارایی سرمایه گذاری نیروی کار
  • عزیز احمدزاده*، مجتبی عابد صفحات 251-278
    سازوکار تعیین نرخ سود فنی و نحوه نظارت بر آن یکی از مسایل و چالش های صنعت بیمه زندگی بوده است که هم برای شرکت های بیمه و هم برای نهاد ناظر حایز اهمیت است. لذا هدف این پژوهش، شناسایی تمامی موارد بااهمیتی است که بایستی در تعیین نرخ سود فنی یا مدل بندی آن مدنظر قرار گیرند. روش تحقیق، اسنادی و مبتنی بر پرسشنامه است. نتایج مطالعه نشان می دهد که استفاده از مدل-های سری زمانی، اصلی ترین روش تعیین نرخ سود فنی در شرکت های بیمه بوده ولی در برخی موارد از مدل های ساختاری نیز استفاده شده است. اما در ایران، اشاره ای به استفاده از مدل های سری زمانی برای تعیین نرخ سود فنی نشده و عموم خبرگان، از مدل های ساختاری با لحاظ نمودن متغیرهای اقتصادی شامل تورم، نرخ سود بانکی، نرخ ارز و طلا (به ترتیب اهمیت) برای تعیین نرخ سود فنی حمایت می-کنند. در حوزه نظارت نیز اگرچه الگوهای مختلفی وجود دارد، اما استفاده از نرخ بهره اوراق بدهی بلندمدت با بالاترین درجه اعتبار، وجه مشترک تمام کشورها برای تعیین سقف نرخ سود فنی بوده است. به نظر می رسد وزن دهی بالای خبرگان به متغیرهای تورم، نرخ ارز و طلا در ایران، از نوسانات شدید ارزش پول ملی ناشی می شود که وجه تمایز ایران با سایر کشورهای مورد مطالعه است. نتایج تحقیق می تواند به دقت بیشتر در محاسبات نرخ سود فنی کمک نماید که به نوبه خود، رقابت پذیری محصولات بیمه عمر و سرمایه گذاری و پتانسیل واسطه گری مالی توسط شرکت های بیمه زندگی را ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: نرخ سود فنی، نرخ سود تضمینی، بیمه زندگی، نرخ تنزیل، نظارت مالی
  • صمد صداقتی، روح الله فرهادی*، میرفیض فلاح شمس صفحات 279-298

    سرایت در بازارهای مالی به دلایل پیوندهای بنیادی وغیر بنیادی می توانند سطح ریسک بازارها را افزایش داده و حتی به تخصیص ناکارای منابع مالی منجر شودلذابدلیل اهمیت سرایت برای سرمایه گذاران دراین بازارها، در تحقیق حاضر با استفاده از مدلسازی اپیدمیک مبتنی بر شبکه، پویایی های سرایت در بازار سهام ایران در دوره سالهای 1390 تا 1398 در دو مقیاس کوتاه مدت و بلندمدت مورد تجزیه و تحلیل گرفته است. برای این منظور ابتدا شبکه همبستگی 46 گروه بازار سهام ایران ساخته شده و سپس با استفاده از شبیه سازی پویایی های سرایت در دومقیاس تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وسعت و سرعت انتشار سرایت در کوتاه مدت بسیار بیشتر از بلندمدت است و در بلندمدت تعداد قابل توجهی از گروه ها مصون از سرایت می توانند باشند. اگرچه در بلندمدت سرعت بازگشت به وضعیت قبل از سرایت کمتر از کوتاه مدت است.

    کلیدواژگان: سرایت مالی، شبیه سازی اپیدمیک، شبکه های پیچیده، بازار سهام
  • روح الله مددی امیری، تیمور محمدی*، سید نصرالله ابراهیمی، حسین راغفر صفحات 299-324

    انتخاب و انتقال و توسعه فناوری، یکی از ارکان اصلی صنعت بالادستی نفت و گاز می‏باشد. فرآیند انتخاب فناوری در ایران با توجه به نوع مالکیت و اهمیت ویژه منابع نفت و گاز، به عنوان یکی از اجزای اصلی در بخش بالادستی این صنعت مطرح می‏گردد. انتخاب فناوری سازوکاری است که با هدف کسب منافع اقتصادی صورت می‏پذیرد. با این وجود برای رسیدن به انتقال فناوری موثر در این صنعت، لحاظ اثر غیرمستقیم علاوه بر اثر مستقیم آن، ضروری باشد. منظور از این اثرات غیر مستقیم در انتقال فناوری که باید در نظر گرفت موضوع سرریز فناوری است. مطالعه حاضر بر پایه روش مطالعه‏ای، با توجه به قوانین و منابع در دسترس، و هم راستا با مطالعات صورت گرفته می ‏باشد. در پایان، پژوهش حاضر با هدف تدوین یک مدل مفهومی ارزیابی اقتصادی، یک ساختار کمی مطالعاتی انتقال فناوری را با لحاظ اثر سرریز ارایه می‏دهد و بیان می‏گردد که عدم لحاظ اثر سرریز یکی از دلایل اصلی غیر اثر بخش بودن انتقال فناوری در کشور می‏باشد و در صورت اعمال اثر سرریز در محاسبات فنی و اقتصادی و مباحث قراردادی در انتخاب و انتقال فناوری می تواند موجب بهبود اثر بخشی فناوری در سطوح مختلف صنعت و حتی ملی گردد.

    کلیدواژگان: نفت و گاز، صنعت بالادستی، انتقال فناوری، سرریز، مفهوم اقتصادی
  • آرش گودرزی*، رضا تهرانی، علی سوری صفحات 325-352
    این پژوهش سبد بهینه سرمایه گذاری شرکت های بیمه را با توجه به فعالیت های بیمه گری تعیین می کند. در شرکت های بیمه تصمیمات سرمایه گذاری متاثر از فعالیت های بیمه گری است. در این مقاله مسیله بهینه سازی سرمایه گذاری با استفاده از ارزش در معرض ریسک شرطی مبتنی بر توابع کاپیولا و با در نظر گرفتن نتایج فعالیت های بیمه گری مدل سازی می شود. همچنین از آنجا که تاکید بر دنباله های توزیع است، توزیع احتمال متغیرها در دنباله ها با استفاده از توزیع پارتو تعمیم یافته و در سایر بخش های توزیع با استفاده از توزیع احتمال تجربی تخمین زده می شود. داده ها که بصورت ماهانه جمع آوری می شوند دو دوره درون نمونه، از 1385 تا 1394 و برون نمونه، از 1395 تا 1398 را پوشش می دهند. یافته ها نشان می دهند که بهترین سبد شامل هشتاد درصد دارایی های ریسکی (سهام و املاک و مستغلات) و تنها بیست درصد دارایی های بدون ریسک (سپرده های بانکی) است. این نتیجه خارج از حدود قانونی تعیین شده توسط بیمه مرکزی است. بنابراین محدودیت های قانونی مانع از انتخاب بهینه سبد سرمایه گذاری توسط شرکت های بیمه می شوند. همچنین مقایسه عملکرد برون نمونه ای و درون نمونه ای سبدها نشان میدهد که سبدهای مبتنی بر توابع کاپیولا نسبت به سبدهای سنتی عملکرد بهتر و پایدارتری دارند.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک شرطی، نظریه ارزش حدی، توابع کاپیولا، فعالیت بیمه گری، فعالیت سرمایه گذاری
  • علی مولائی ایل ذوله*، کاوه پرندین صفحات 353-374
    شرکت ها می توانند از طریق گزارشگری متهورانه مالیاتی، مالیات خود را کاهش داده یا پرداخت آنرا به تاخیر بیاندازند. عوامل متفاوتی، از جمله مدیریت سیاسی و کارایی مدیران بر گزارشگری متهورانه مالیاتی تاثیر گذار هستند. در این رابطه، مطالعه ی حاضر ضمن بررسی تاثیر مدیریت سیاسی و کارایی مدیران بر گزارشگری متهورانه مالیاتی، اثر تعدیلی مدیریت سیاسی را نیز بر ارتباط کارایی مدیران و گزارشگری متهورانه مالیاتی، بررسی می کند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت سیاسی و کارایی مدیران بر گزارشگری متهورانه مالیاتی است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، به بررسی 123 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1396 پرداخته شد. برای سنجش مدیریت سیاسی از دو معیار بدهی بلندمدت و وجود اعضای هییت مدیره وابسته به دولت، برای سنجش کارایی مدیران از مدل دمرجیان و برای سنجش گزارشگری متهورانه مالیاتی از تفاوت بین مالیات ابرازی و تشخیصی استفاده گردیده است. در این تحقیق از روش های آمار همبستگی و رگرسیون چند متغیره با الگوی داده های ترکیبی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی (EGLS) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد مدیریت سیاسی با گزارشگری متهورانه مالیاتی رابطه مثبت و معناداری، دارد ولی کارایی مدیران، دارای رابطه منفی و معناداری، با گزارشگری متهورانه مالیاتی است. این در حالی است که مدیریت سیاسی، موجب تضعیف ارتباط مستقیم بین کارایی مدیران و گزارشگری متهورانه مالیاتی نمی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی، کارایی مدیران، گزارشگری متهورانه مالیاتی
  • معصومه محمدرضائی، آزیتا جهانشاد*، فرزانه حیدرپور صفحات 375-396
    با توجه به پویایی دنیای کسب و کار و با توجه به عدم اطمینان موجود در محیط اقتصادی حال حاضر کشور، ریسک های مختلفی در این محیط وجود دارند که می توانند عملکرد شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهند. دراین بررسی جامعه آماری حسابداران در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و شامل اطلاعات سال 1400 می باشد. به منظور گراف های ریسک ها از دو روش، ANP فازی و تحلیل شبکه استفاده شده است. همچنین، از پرسشنامه مربوط به مقایسات زوجی استفاده گردیده و توسط 10 نفر از خبرگان متخصص در حوزه بورس با سابقه کاری 10 سال بیشتر تکمیل گردید، انتخاب افراد به روش گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. نتایج بدست آمده با روش ANP فازی تحلیل، رتبه بندی و خوشه-بندی گردید. همچنین با استفاده از روش توپولوژی مبتنی بر تیوری شبکه، شکل مربوط به مهم ترین ریسک ها با تعاملات آن ها رسم و با استفاده از نظر 10 خبره بخش مقایسات زوجی، احتمالات، میزان تاثیرگذاری ریسک ها تعیین، سپس شدت اثر مشخص و رتبه بندی شده است.برای این پژوهش ازنرم افزار MATLAB 2022 و Excel 2016 استفاده شده است. همچنین، میزان اثرگذاری درمقابل احتمالات مهمترین ریسک ها مشخص شده است.ریسک های تورم (179) نقدینگی (119)، نقدشوندگی (80) به عنوان ریسک های بحرانی و ریسک های سیاسی (72)، منابع انسانی (52)، اعتباری (40) به عنوان ریسک کلیدی و ریسک های عملیاتی (39) صنعت (32)، نرخ بهره (28)، قیمت سهام (24) به عنوان ریسک های مهم دسته بندی شدند. بنابراین با استفاده از مشخص کردن ریسک های مهم با مرکز محوریت بالا می توان ریسک ها را مدیریت نمود و بنابراین پیشنهاداتی بیان شده است.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل شبکه، ریسک، مدیریت ریسک
  • ابراهیم ابراهیمی، نسرین ذوالفقارخانی، نادر نقشینه* صفحات 397-420
    هدف

    شناخت متغیرهای مالی، اقتصادی و سیاسی برای تصمیمات فعالین و سرمایه گذاران بازارهای مالی بسیار حایز اهمیت است و در نظر نگرفتن این متغیرها موجب اختلال در تصمیم گیری می شود. این پژوهش با هدف نحوه تاثیرگذاری ریسک سیاسی بر تصمیمات تامین مالی و سرمایه گذاری شرکتی نگاشته شده است.

    روش شناسی پژوهش: 

    در پژوهش حاضر با هدف کاربردی، اطلاعات جمع آوری شده ی مربوط به 34 شرکت مورد نظر در بازه ی زمانی 1399-1393 و با استفاده از نرم افزار Eviews 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند و جهت تخمین مدل مربوط به فرضیه ها، از روش پولینگ دیتا و داده های پانل استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ریسک های سیاسی و عوامل سطح شرکت و سطح کشور بر تصمیمات تامین مالی شرکت ها تاثیر می گذارند، و نیز تاثیر ریسک های سیاسی بر تصمیمات تامین مالی تحت استراتژی های مختلف تامین مالی مانند تامین مالی بدهی و سهام متفاوت است. همچنین ریسک های سیاسی و عوامل سطح شرکت و سطح کشور بر سرمایه گذاری شرکتی تاثیر منفی و معناداری دارند.

    اصالت/ ارزش افزوده علمی: 

    تامین مالی شرکت ها با توجه به ریسک سیاسی کاهش می یابد. ریسک-های سیاسی اثر منفی روی فعالیت های اقتصادی و مالی دارند. برای جلوگیری از ضررهای ناشی از شوک های ناگهانی سیاسی، شرکت ها در تصمیم گیری مالی در مقطعی که با ریسک بالای سیاسی مواجه می شوند کمتر از تامین مالی استفاده می کنند، در نتیجه موجب کاهش سرمایه گذاری شرکتی و ورود نقدینگی به بخش تولید و فعالیت های مولد می شود.

    کلیدواژگان: ریسک سیاسی، تصمیمات تامین مالی شرکت، سرمایه گذاری شرکتی، بازار سرمایه ایران
  • یعقوب محمودی، شادی شاهوردیانی*، حمیدرضا کردلویی، مهدی معدنچی زاج صفحات 421-440
    اهمیت پیش بینی و آگاهی از آینده به منظور برنامه ریزی و تدوین استراتژی های اقتصادی بر کسی پوشیده نیست. دقت پیش بینی ها یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در انتخاب نوع روش پیش بینی است. شاخص قیمت سهام یکی از متغیرهای موثر در سیستم های اقتصادی بوده که این سری های زمانی بسیار پیچیده، معمولا تصادفی و در نتیجه تغییرات آنها غیر قابل پیش بینی فرض می شود. اینگونه متغیرهای سری زمانی به دلیل امکان وجود حافظه بلندمدت این خاصیت را دارا می باشند که شوک وارد شده به متغیر مدت زمان زیادی طول میکشد تا از بین رود. هدف مطالعه حاضر آزمون فرضیه بازار فرکتال با مدل تغییر رژیم مارکوف با یک ترکیب و همگرایی امکانپذیر در بازار بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این مقاله میزان حافظه بلندمدت و پایداری سری های زمانی مالی ناشی از شاخص کل بازار سهام برای دوره زمانی 1388-1396 مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا وجود حافظه بلندمدت بررسی شد سپس ویژگی فرکتالی بودن بازار با استفاده از شاخص نمای هارست بررسی شد. نتایج بیانگر وجود حافظه بلندمدت در این متغیر است در این صورت با یک بار تفاضل گیری دچار بیش تفاضل گیری شده بنابراین سری شاخص قیمت سهام در ایران دارای حافظه بلندمدت است و آثار هر شوک به این متغیر بدلیل حافظه بلندمدت آن تا دوره های طولانی باقی می ماند. همچنین نتایج بیانگر این بود که شاخص کل بازار سهام دارای ویژگی فرکتالی بودن است.
    کلیدواژگان: بازار فرکتال، بازار کارا، ریسک، بازار سرمایه، تغییر رژیم مارکوف
  • حسین سلاح ورزی، فریدون رهنمای رودپشتی* صفحات 441-462
    پژوهش حاضر به مطالعه و بررسی تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی می پردازد. تاب آوری تعیین استراتژی هایی است که بتواند از وقوع ناکارآمدی و فروپاشی کسب وکارهای جلوگیری کرده و یا در صورت ناکارآمدی سیستم، با کمترین زمان ممکن به حالت قبل از شکست یا مطلوب تر از آن برگردد. به علاوه در این پژوهش مدل جامعی از تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی و معرفی آن به جامعه مورد مطالعه ارایه می-گردد. کلیه حالات شکست که سبب ناکارمدی سیستم های مالی برای کسب وکارهای فناورانه می شود شامل حالت های 12گانه شکست می باشد که از طریق ادبیات پژوهش و نظرات خبرگان شناسایی گردیده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان حوزه کسب وکار فناورانه مالی و گروه های مرتبط به آن در شهر تهران می باشند. در تجزیه و تحلیل از تکنیک FMEA برای تعیین استراتژی های تاب آوری در کسب-وکارهای فناورانه مالی قبل از بروز شکست و تکنیک جدید FAAO برای تعیین استراتژی های تاب آوری کسب وکارهای فناورانه مالی بعد از وقوع شکست استفاده شده است. خبرگان از طریق تکنیک FMEA چهار حالت شکست که دارای بیشترین امتیاز و اولویت ریسک (RPN) بوده اند را انتخاب و تعداد 25 استراتژی اثرگذار بر کسب وکارهای فناورانه مالی را برای مقابله با این حالات شکست معرفی کردند. علاوه براین از طریق تکنیک FAAO نیز تعداد 6 استراتژی جهت تاب آور ساختن مدیریت ریسک نسبت به شکست تعیین شد.
    کلیدواژگان: کسب وکارهای فناورانه، تاب آوری، استراتژی های شکست، تامین مالی
  • مسعود آقائی، علی نجفی مقدم، شادی شاهوردیانی، رویا دارابی صفحات 463-488

    در این تحقیق به ارزیابی اثر سیاست های مالی بر سرمایه گذاری در بازار سرمایه در شرایط اصطکاک مالی پرداخته شده است. به این منظور دو الگو براساس سیاست های مالی (مالیات و مخارج دولت) طراحی و در دوره زمانی 1370 تا 1396 با روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی (ARDL) رابطه پویای کوتاه مدت، حالت بلندمدت و تصحیح خطای مدل ها تخمین زده شد. شاخص اصطکاک مالی در این تحقیق براساس تعریف شکاف نرخ بهره (تفاوت نرخ بهره تسهیلات و سپرده گذاری) استفاده شده است. طبق نتایج در شرایط اصطکاک مالی، سیاست مالی در الگوی اول (براساس مالیات) تاثیر منفی و معنی دار و در الگوی دوم (براساس مخارج دولت) تاثیر مثبت و معنی دار بر شاخص کل قیمت سهام داشت که مطابق با دیدگاه کینزی است. همچنین شاخص اصطکاک مالی تاثیر منفی بر شاخص کل قیمت سهام در هر دو الگو داشت. ولی از آنجایی که مالیات بطور مستقیم مساله تامین نقدینگی شرکت ها را متاثر می کند، درنتیجه در سیاست مالی براساس درآمدهای مالیاتی، تاثیر شاخص اصطکاک مالی بر متغیر وابسته بیشتر از سیاست مالی براساس مخارج دولت بود. نتایج برآورد سایر متغیرها در الگوها به این صورت بود که تولید خالص داخلی طبق نظریات کینزی، درآمدهای نفتی براساس نظریه حمایتی و نرخ ارز در قالب مدل های جریان گرا تاثیر مثبت و معنی دار بر متغیر مستقل داشتند.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، سرمایه گذاری، اصطکاک مالی، بازار سرمایه، روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
|
  • Amir Sarabadani, Ali Baghani *, Mohsen Hamidian, Ghodratollah Emamverdi, Norooz Noroolahzadeh Pages 1-26

    In the present study a new total uncertainty criterion in Tehran Stock Exchange was estimated and the impact of macroeconomic variables on this uncertainty was addressed. Risk filtering with an approach to GDFM was first used to detect specific component of 25 time series of the main indices of the Tehran Stock Exchange over 10 years. In the next step, the conditional volatility of the remaining time series’ specific components were estimated using Stochastic volatility (SV) model and finally conditional volatility simulated using Markov chain Monte Carlo (MCMC) approach was averaged to obtain total uncertainty of the Tehran Stock exchange. The ARDL results showed that Tehran Stock Exchange uncertainty is dependent on independent variables such as inflation rate, banks' real interest rate, exchange rate in free Exchange market, liquidity, tax revenue and oil price. According to the results, however, no significant correlation exists between unemployment rate and stock market uncertainty.

    Keywords: Generalized Dynamic Factor Model (GDFM), Uncertainty, Markov chain Monte Carlo (MCMC), Risk Filtration, autoregressive distributed lag (ARDL)
  • Hassan Chenari Bouket, Bahman Banimahd *, Hamid Ahmadzadeh Pages 27-50
    Recent empirical research has found that when a firm releases its earnings report earlier than expected, its stock price rises, on average, while if the report is late, its stock price declines. The analysis here focuses on two alternative explanations for these findings, each based on the premise that some firms with unfavorable earnings increase their reported income through earnings management. In one case earnings management necessitates a reporting delay, while in the other a delay is caused by the manager’s desire to first observe other firms’ earnings. Both cases lead to market reactions consistent with the empirical findings.
    Keywords: Earnings-Announcement, earnings management, market reactions
  • Ali Souri, Saeed Falahpor, Ali Foroush Bastani, Ehsan Ahmadi * Pages 51-76
    The purpose of this research is to model Value-at-Risk (VaR) of portfolio with EVT-Pair-Copulas approach. In the financial literature, a significant amount of empirical studies have been done on the characteristics of financial assets returns and researchers have found a set of stylized facts about this subject. In this regard leptokurtic, left-skewed, weak autocorrelation, volatility clustering, and heteroscedasticity can be mentioned. Any estimation of risk without considering these characteristics or using unrealistic assumptions about financial assets returns increases the probability of failure in the risk management process. For this purpose, at first, the marginal distributions of returns are obtained using extreme value theory (EVT). Concerning characteristics of financial assets returns and also the primary filter to apply EVT, we use heteroscedasticity models for the marginal distributions of assets. Then the structure of the dependence between different stocks is estimated by using C-Vine, D-Vine, and R-Vine pair copula models. Afterward, the VaR of portfolio is estimated using the Monte Carlo simulation method. The final results show that the model with GARCH marginal distribution and R-Vine pair copula has been able to achieve the best performance among rival models at 95% confidence level.
    Keywords: Value at risk, pair-copula, Extreme Value Theory, Variance Heteroscedasticity, Monte Carlo simulation
  • Shahram Bandpey, Niloufar Imankhan *, Mohammadbagher Gorji, Amir Akhavanfar Pages 77-100

    Integrated marketing communications means the design, development and implementation of various programs regarding the use of a combination of methods and tools of marketing communications in a coherent way to influence the audience and attract them to the organization and empowers the company. Acquisition and validation of the integrated marketing communication model in Tehran Stock Exchange has been done using a survey method. The statistical population of this study: 386 shareholders of Tehran Stock Exchange were selected using Morgan's table by available sampling method and the necessary information was collected from a questionnaire. To evaluate the fit of the proposed model, the structural equation modeling method with partial least squares approach has been used with Smart PLS software. Partial results and second-order confirmatory factor analysis using second-order confirmatory factor analysis software showed that all observable variables had a factor load higher than 0.70 on their corresponding latent variable and were significant. All variables have been reported above 0.5, which indicates the convergent validity of the model variables and the redundancy coefficient in all variables was positive and approximately 0.35, indicating the appropriate quality of the measurement model and it can be concluded that the model has the ability to predict Has. This means that marketing communication methods and tools have a positive and significant effect on the integration of marketing communications and the integration of marketing communications has a positive and significant effect on the effectiveness of marketing communications.

    Keywords: Model Fitting, Integrated Marketing Communication Model Validation, Marketing Communication Methods, Tools, Tehran Stock Exchange
  • Naser Haghi Seyfedin, Rasoul ABDI *, Nader Rezaei, Yagob Aghdam Mazrea Pages 101-122
    The purpose of this study is to model the default risk correlation in the financial network based on the reduced model. In this study, we focus on the spread of default in the financial network and examine the effect of financial system heterogeneity on the stability of the financial system, and finally, by implementing intervention policies, we offer suggestions to reduce risks and rebuild the network. This research is among the applied researches. The statistical sample of the studied information is 407 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period of 1393-1398. In order to test the relationship between variables and the significance of the model, regression analysis and MATLAB software was used for modeling. Research findings show that the companies that have the most contact with network members will have the greatest impact on network instability. The results showed that the increase in the dispersion of interdependencies of receivables and liabilities, to the depth of 5 relationships in companies, has a negative effect on the stability of the financial system and the high variance of positions and the degree of financial epidemic by increasing both epidemic range and probability
    Keywords: Default correlation risk, financial network, reduced model, intervention policies
  • Seyyed Yahya Asadollahi, Aliasghar Taherabady *, Farhad Shahveisi, Farshid Kheirollahi Pages 123-152
    The banking industry, as one of the most important sectors of the economy, plays a very important role in attracting and directing depositors, providing services to people and participating in economic and social development, and in this way, it faces many risks that are particularly important to manage and control. One of the important steps for management of the risk is determination of the factors affecting on it. The purpose of the study is to present a dynamic model for bank liquidity risk management. For this purpose, system dynamics methodology has been used to find the risk-generating structure and provide an effective solution to manage it. In this method, the stimulation of different scenarios is possible by providing a mathematical model. In this regard, the results of the implementation of the four decision-making scenarios on the model were simulated and analyzed. The results show that decreasing the legal deposit and deferred loans and increasing the deposit attraction will affect on reducing banks' liquidity risk.
    Keywords: liquidity risk, credit risk, risk management, System Dynamics, Simulation
  • Najaf Karami, Rasoul ABDI *, Nader Rezaei, Asgar Pakmaram Pages 153-170
    Agency theory mainly refers to the conflict of interests between management and ownership that managers may behave differently in investing despite contract incentives. Accordingly, in the present article, while examining the behavioral financial concepts, the behavioral portfolio theory is explained and then the effect of managers' motivation on the selection of investment portfolio is evaluated in the framework of prospect theory. In the present study, ten-year data on stock index yield and cash return Bahadar has been used from the beginning of 1389 to the end of 1398 and while separating test data into two parts of test and evaluation data based on quarterly returns of the first seven years, the proposed behavioral portfolio based on motivation and vision theory and calculation of returns and risk for 81 The proposed portfolio for the next three years is examined. The statistical test of the research hypotheses at an error level of 5% indicates that although the yield of the resulting portfolio was not significantly different between the classical and behavioral models, the risk of the behavioral financial portfolio was less than the classical portfolio
    Keywords: portfolio selection, Agency Motivation, Prospect theory
  • Mohammadreza Ranjbar Fallah *, Hamid Fatahi Pages 171-188
    Today, start-ups play an important role in the economic growth of developed countries, and in the meantime, this type of business can play a decisive role in the realization of a resilient economy and the establishment of appropriate methods of economic defense. Accordingly, in the present study, we seek to answer the question of how investing in start-ups helps to achieve a resilient economy and economic defense? The present research is applied in terms of purpose and uses the qualitative research method in the form of structured foundation data theory. For this purpose, based on the analysis of in-depth interviews conducted with 11 managers and experts of start-up businesses, the process of the phenomenon under study was discovered. Data analysis was performed based on open, axial and selective coding methods. The model obtained from this research shows that the main category that is the common chapter between start-ups and resistance economics is the tendency towards knowledge-based economics. Among the causal factors influencing this process include the components of business owner mentality, inward looking, value-oriented model, risk-taking and teamwork; Environmental factors including government, media, academia and social environment; Intermediate or contextual factors including networking, culture, government institutions, human capital, education system and social capital; Strategies and actions include financing, management consulting, accelerators, entrepreneurial intent and productivity that lead to the creation of economic and defense value as well as increased economic resilience.
    Keywords: Start-ups, Resistance Economics, economic defense, Grounded Theory
  • Omid Ali Chamani, Masoud Ghorban Hosseini *, Sirous Tadbiri, Maryam Majidi Pages 189-200

    The purpose of the present study is to identify an efficient model for resilience of Iranian Free Zones in order to promote the national economy. The research method is descriptive survey. The statistical population of the study consisted of 214 elites and experts related to science, experience and field of activity. To answer the research question about what is the appropriate model of resilience of free zones, Delphi method was first identified according to experts related to the subject, free zones development factors and its indices and based on this, a final questionnaire was prepared. Five political, legal, infrastructure, executive policies, and strategic orientations were endorsed. In the next step, the questionnaire was given to experts. The results were analyzed in the same way by factor analysis and LISREL software. Structural model analysis showed that political factors, strategic orientations and executive policies have a direct and significant effect on resilience of free zones in Iran

    Keywords: resilience, free zones, Promotion, National economy, Iran
  • Hamid Kheilnejad *, Fariz Taherikia, Seyyed Mahdi Jalali, Bita Tabrizian Pages 201-216

    Strong brands bring numerous benefits for both the companies and their customers such as decreasing purchasing risk and searching cost and increasing the likelihood of repurchasing. It is not presented an applied model for determining the price of this asset in Iran, especially in terms of merger and acquisition. The purpose of this study is to develop a model for pricing brand value in Iran’s capital supply companies in terms of marketing strategies of merger and acquisition. The current study is qualitative research which is done by conducting grounded theory in MAXQDA software. Needed data were gathered from interviews and panel sessions with all the 21 pricing experts in capital supply companies during the year 2018, and were analyzed to extract the variables of the model of brand pricing to Rial. After that, open codes were categorized into 5 main categories and 2 sub-categories titled as: communication and performance environmental factors, marketing, brand, performance (financial and non-financial), and corporate audit reports. Research findings; in addition, has developed an operational brand pricing model for Iran’s semi-public economy that is unprecedented in other studies.

    Keywords: Brand, brand value, Merger, Acquisition, pricing
  • Alireza Hasanalizadeh, Ali Zarea *, Mahdi Montazer Pages 217-230
    One of the key components of contracts is the associated charges. This paper studies types of costs in buyback and the new petroleum contracts for the first time. Buyback contracts are financially comprised of capital expenditure, non-capital expenditure, project’s financing cost, operating cost and remuneration. The most important difference between the new petroleum contracts and the buyback contracts is the longer duration of the new petroleum contracts as well as the presence of the contractor during the period of operation. The financial structure of these contracts is comprised of government revenue and oil cost and the oil cost is comprised of direct capital expenditure, indirect cost, cost of money, operating cost and remuneration. Unlike the buyback contracts, direct capital expenditure in the new petroleum contracts has no specified ceiling from the outset and it is determined on an annual basis in consideration of the behavior of reservoir and market conditions (inputs). Cost of money has been provisioned in the new petroleum contracts for project financing and this item is defined in the buyback contracts as “bank charge”. In contrast to the buyback contracts in which all direct and indirect expenses incurred by contractor were subject to interest, in the new petroleum contracts, only indirect expenses and delay in repayment of expenses on due date are subject to interest.
    Keywords: buyback contracts, Iran’s new petroleum contracts, direct, indirect capital expenditure, cost of money, cost of remuneration
  • Mohammad Amin Rastegar * Pages 231-250
    According to the managerial entrenchment hypothesis, uncertainty about government policies (such as taxation and labor laws) is expected to increase significantly during the years of national elections in companies with a larger workforce, which ultimately affects inefficiency. Labor investment will be. The purpose of this study is to investigate the effect of political uncertainty on the labor investment inefficiency in firms listed on the Tehran Stock Exchange. In this regard, 140 companies (980 year-company observation) listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2012 to 2018 have been reviewed. In order to test the research hypotheses, the multiple linear regression model was used using panel data. The results of this study show that during the years of national elections, the labor investment inefficiency has increased. In other words, there is a significant negative relationship between political uncertainty and labor investment inefficiency. These results indicate the importance and effectiveness of political uncertainty in labor investment.
    Keywords: National Elections, Political Uncertainty, Labor Investment Inefficiency
  • Aziz Ahmadzadeh *, Mojtaba Abed Pages 251-278
    Thus, the analysis of the roots of technical interest rates, types of models for determining technical interest rates and identification of variables that should be considered in determining it and how and quality of monitoring it, has been done using the documentary method to the governing frameworks. Then, based on the results, a questionnaire was designed to confirm and complete the framework and sent to relevant experts. The results of the study show that based on the reviewed studies, the use of time series models is the main method of determining the technical interest rate in insurance companies, but in some cases, structural models have also been used.But in Iran, the use of time series models for determination of technical interest rates are not mentioned by experts and the majority of experts support structural models that taking into account the economic variables including inflation, interest rates, exchange rates and gold respectively (in order of importance) to determine technical interest rates. In the field of supervision, although there are different patterns, but the use of interest rates on long-term bonds with the highest credit rating, has been the common denominator of all countries to determine the maximum technical interest rate. It seems that the high weighting of experts on the variables of inflation, exchange rate and gold in Iran is due to the sharp fluctuations in the value of the national currency, which is the outstanding difference between Iran and other countries under study. Finally,
    Keywords: Technical interest rate, Guaranteed interest rate, Life insurance, discount rate, financial supervision
  • Samad Sedaghati, Ruhollah Farhadi *, Mir Feyz Fallashams Pages 279-298

    Contagion in financial markets takes place both because of fundamental or non-fundamental reasons like herd behaviors that can increase market risk levels and even end in inefficient allocation of financial resources. Thus, understanding the contagion and its dynamics will be critical for the participants of financial market. Hence, using network-based epidemic modeling, the study examined the dynamics of contagion in the Iranian stock market from 2011 to 2019 and short-term and long-term scales. To this end, first the correlation network of 46 Iranian stock market groups was developed and then analyzed using short-term and long-term contagion dynamics simulations. The results showed that the extent and speed of contagion is much higher in the short-term than in long-term and in long-term a significant number of groups can be immune to the contagion. However, in long-term the rate of return to pre-contagion status is shorter than in short-term

    Keywords: financial contagion, epidemic simulation, Complex Networks, Stock Market
  • Rohollah Madadi-Amiri, Teimour Mohammadi *, Seyed Nasrollah Ebrahimi, Hossein Raghfar Pages 299-324

    The selection, transfer and development of technology is one of the main pillars of the upstream oil and gas industry. The process of selecting technology in Iran, due to the type of ownership and special importance of oil and gas resources, is considered as one of the main components in the upstream part of this industry. Technology selection is a mechanism that aims to achieve economic benefits. In order to achieve effective technology, transfer in this industry, it seems necessary in terms of indirect effect in addition to its direct effect. One of these effects on technology transfer that must be considered is the issue of technology overflow. The present study is based on the study method, according to the rules and available resources, and in line with previous studies. Finally, the present study aims to develop a conceptual model of economic evaluation, a quantitative structure of transfer technology in terms of overflow effect. Lack of impact of overflow is one of the main reasons for lack of impact of technology transfer in the country. If the effect of overflow is applied in technical and economic calculations and contractual cases in the selection and transfer of technology, it can improve the effectiveness of technology at various levels of industry and even at the national level.

    Keywords: Oil, Gas, Upstream Industry, technology transfer, Spillover, economic evaluation
  • Arash Goodarzi *, Reza Tehrani, Ali Souri Pages 325-352
    This study determines the optimal investment portfolio of insurance companies by considering underwriting activities. investment decisions in insurance companies are affected by underwriting activities. In this paper, the investment optimization problem of insurers is modeled using the copula-based conditional risk value, taking into account the results of insurance activities. Also, since the emphasis is on tails of distribution, the probability distribution of variables in tails is estimated using Pareto distribution and in other parts of the distribution using the Empirical probability distribution. Data collected on monthly basis covers two periods in-sample, between 2006 to 2015 and out-of-sample, between 2016 to 2019.The findings show that the optimum portfolio includes eighty percent of risky assets (stock and real estate) and only twenty percent of risk-free assets (bank deposits) and it is outside the legal constraints set by Central Insurance Therefore, legal constraints prevent insurance companies from the optimal selection of investment portfolio. Also, the comparison of out-of-sample performance with in-sample performance of portfolios shows that portfolios based on copula functions have better and more robust performance than traditional models.
    Keywords: Conditional Value at Risk, Extreme Value Theory, Copula Functions, Underwriting Activity, Investment Activity
  • Ali Molaiy Eal Zoleh *, Kaveh Parandin Pages 353-374
    Companies can reduce their taxes or delay paying them through tax aggressive reporting. Various factors, including Political Management and Managerial efficiency, affect the tax reporting aggressiveness. In this regard, the present study aims to examine the effect of Political Management and Managerial efficiency for tax aggressive reporting as well as moderating effect of Political Management on the relationship between Managerial efficiency and tax aggressive reporting. In order to test the research hypotheses, 123 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2009-2017 were investigated. In order to measure the Political Management, two models of Long - term debts and State - dependent board of directors is used; to measure Managerial efficiency, the Demerjian's model is used; to measure the tax reporting aggressiveness, the difference between declaration and diagnosis tax is used. In this research, correlation and multivariate regression methods with combined data model and generalized least squares estimation method are used. The results show that Political Management has a positive and significant relationship with tax aggressive reporting, but the Managerial efficiency has a negative and significant relationship with it. However, Political Management do not weaken the impact of Managerial efficiency to Tax reporting aggressiveness.
    Keywords: Political management, Managerial Efficiency, Tax aggressiveness reporting
  • Masoumeh Mohammadrezai, Azita Jahanshad *, Farzaneh Heidarpoor Pages 375-396
    Due to the dynamics of the business world and due to the uncertainty in the current economic environment of the country, there are various risks in this environment that can affect the performance of companies.In this survey, the statistical population is accountants in companies admitted to the Tehran Stock Exchange and includes information from the year1400. For risk graphs two methods fuzzy ANP and network analysis have been used. Also a questionnaire related to pairwise comparisons was used and completed by10 experts in the field of stock exchange with more than10 years of work experience.The selection of people was carried out using the snowball method until theoretical saturation was reached.The obtained results were analyzed, ranked and clustered by the fuzzy ANP method. Also by using the topology method based on network theory, the shape related to the most important risks with their interactions has been drawn and by using the opinion of 10 experts of the pairwise comparisons department, the probabilities, the degree of influence of the risks have been determined and then the intensity of the effect has been determined and ranked.MATLAB 2022 and Excel 2016 software were used for this research. Also,the effectiveness of the most important risks has been determined. Inflation risks(179), liquidity(119), liquidity(80) as critical risks and political risks(72),human resources(52),credit(40) as key risks and operational risks(39) industry(32) interest rate(28), stock price(24) were classified as important risks.Therefore by identifying important risks with a high center of gravity, risks can be managed, and therefore suggestions have been made.
    Keywords: Network Analysis Process, Risk, risk management
  • Ebrahim Ebrahimi, Nasrin Zolfagharkhani, Nader Naghshineh * Pages 397-420
    Objective

    Knowing the financial, economic and political variables is very important for the decisions of financial market activists and investors, and not considering these variables causes disruption in decision making.This research has been written with the aim of how political risk influences corporate financing and investment decisions.

    Research Methodology

    In the present research with practical purpose, the collected information related to 34 companies in the period of 2013-2016 have been analyzed using Eviews 11 software and in order to estimate the model related to Hypotheses, data pooling method and panel data have been used.

    results

    The findings showed that political risks and company-level and country-level factors affect companies' financing decisions. Also, the effect of political risks on financing decisions is different under different financing strategies such as debt and equity financing. Also, political risks and company-level and country-level factors have a negative and significant effect on corporate investment.

    Originality/scientific added value: 

    The financing of companies decreases due to political risk. Political risks have a negative effect on economic and financial activities. To avoid losses caused by sudden political shocks, companies use less financing in financial decision-making when they face high political risk. As a result, it causes a decrease in corporate investment and the entry of liquidity into the production sector and productive activities.

    Keywords: Political Risk, corporate financing decisions, corporate investment, Iran's capital market
  • Yaghoub Mahmoudi, Shadi Shahverdiani *, Hamid Reza Kordlouei, Mahdi Madanchizaj Pages 421-440
    The importance of predicting and knowing the future in order to plan and formulate economic strategies is not hidden from anyone. The accuracy of forecasts is one of the most important factors in choosing the type of forecasting method. The stock price index is one of the effective variables in economic systems that these very complex time series are usually assumed to be random and as a result their changes are assumed to be unpredictable. Such time series variables have the property that the shock to the variable takes a long time to disappear due to the possibility of long-term memory. The aim of the present study was to test the fractal market hypothesis with the Markov regime change model with a possible combination and convergence in the Tehran Stock Exchange. In this paper, the amount of long-term memory and stability of financial time series resulting from the total stock market index for the period 1388-1386 were examined. For this purpose, first the existence of long-term memory was examined, then the fractal nature of the market was examined using the Harst view index. The results indicate the existence of long-term memory in this variable. In this case, with one differentiation, it becomes more differentiated, so the stock price index series in Iran has long-term memory and the effects of each shock on this variable due to its long-term memory remain for long periods. It stays. The results also showed that the overall stock market index is fractal.
    Keywords: Fractal market, efficient market, Risk, capital market, Markov regime change
  • Hossein Selahvarzi, Fraydoon Rahnamay Roodposhty * Pages 441-462
    The present study examines the resilience of financial technology businesses. Resilience is the determination of strategies that can prevent the occurrence of inefficiency and the collapse of businesses, or in the event of system inefficiency, return to the pre-failure state or more favorably with the shortest possible time. In addition, in this study, a comprehensive model of resilience of financial technology businesses and its introduction to the study community is presented. All failure modes that cause financial system inefficiencies for technology businesses include 12 failure modes that have been identified through the research literature and expert opinions. The statistical population of this research is managers and experts in the field of financial technology business and related groups in Tehran. In the analysis, FMEA technique has been used to determine resilience strategies in financial technology businesses before failure and new FAAO technique has been used to determine resilience strategies of financial technology businesses after failure. Through the FMEA technique, the experts selected the four failure modes with the highest score and risk priority (RPN) and introduced 25 strategies affecting financial technology businesses to deal with these failure modes. In addition, through the FAAO technique, 6 strategies were identified to make risk management resilient to failure.
    Keywords: technology businesses, resilience, failure strategies, Financing
  • Masood Aghaei, Ali Najafi Moghadam, SHADI Shahverdiani, Roya Darabi Pages 463-488

    This study evaluates the effect of financial policies on stock market investment in financial friction conditions. For this purpose, two models were designed based on financial policies (taxes and government expenditures) and in the period from 1991 to 2017, the short-term dynamic relationship, long-term state and error correction of the models were estimated with the Auto Regressive Distributed Lag (ARDL). The financial friction index is used in this study based on the definition of the interest rate gap (the difference between on the lending interest rate and the deposit interest rate). The results show that in terms of financial friction, fiscal policy had a significant and negative impact on the first model (tax based) and in the second model (based on government spending) a positive and significant effect on the total stock price index. This result is in line with Keynesian view. The financial friction index also had a negative effect on the total stock price index in both models. However, since taxation directly affects corporate liquidity, therefore, in fiscal policy based on tax revenues, the effect of fiscal friction on the dependent variable was more dependent on government spending than fiscal policy. The results of estimating the other variables in the models were that GDP based on Keynesian theory, oil revenues based on support theory and exchange rate in flow-oriented models had a significant and positive effect on the total stock price index.

    Keywords: Fiscal Policy, Investment, Financial Friction, Capital Market, Auto Regressive Distributed Lag Approach